PERODUA

peroduaHQ

 

PERODUA atau Perusahaan Otomobil Kedua merupakan syarikat pengeluar kenderaan Malaysia yang kedua selepas Proton. Perodua telah ditubuhkan pada 1993 dan berlokasi di sungai choh rawang, Selangor dengan keluasan tapak kira-kira 80 hektar. Perodua Kancil merupakan kenderaan pertama yang telah dilancarkan pada ogos 1994.Pada tahun 2012, Perodua telah menjual 189,000 unit kenderaan dan ia merupakan rekod jualan yang tertingginya dalam sejarah.

Jika dibandingkan dengan Proton, rekod jualan Perodua adalah lebih baik. Pada tahun 2006 sahaja, perodua telah berjaya menjual Perodua Myvi sebanyak 80,327 unit mengatasi pencabar terdekatnya iaitu Proton Wira iaitu sebanyakk 28,886 unit shaja. Sejak itu, perodua menjadi syarikat kenderaan paling lari di Malaysia untuk tempoh 2006-2010. Walaubagaimanapun, pada 2011, kedudukan perodua diatasi oleh Proton atas beberapa isu nasional. Akan tetapi, pada 2012 sehingga terkini artikel ini ditulis, Perodua kembali menerajui takhta jualan kenderaan tertinggi di Malaysia.

Pada tahun 2015, Perodua telah mencatat sejarah dalam menghasilkan kenderaan yang mesra rakyat edengan menghasilkan KENDERAAN CEKAP TENAGA atau EEV (Energy Efficient Vehicle) yang pertama di Malaysia iaitu Perodua Axia. Perodua Axia merupakan kenderaan kompak yang sangat jimat minyak. Selepas perodua axia di pasarkan selamat 2 tahun, Perodua sekali lagi mengorak langkah dengan menghasilkan Perodua Sedan yang pertama di Malaysia iaitu Perodua Bezza

BERIKUT ADALAH SENARAI KENDERAAN YANG TELAH DIHASILKAN OLEH PERODUA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kereta perodua,Perodua,Perodua,Produa,Harga kereta perodua,Harga kereta produa,Harga kereta produa,Trade in,POV,Kereta baru,Diskaun Perodua,Myvi,Axia,Alza,Perodua myvi,Perodua axia,Perodua alza,Diskaun Perodua,Perodua baru,Perodua selangor,Perodua Damansara,Perodua Damansara,Perodua putrajaaya,Perodua putrajaya,Perodua Lembah kelang,Pre-owned vehicle,Kereta murah,Kereta tempatan,Kereta nasional,Kereta kompak,Compact car,Proton.

Pembiayaan

   

Hubungi Saya

No. 6F,
Jalan Teknologi Sunsuria,
Kota Damansara PJU 5,
47810 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 012 - 310 5954

 

Facebook

 
Premium Joomla Templates