2016 Perodua Bezza Launch 41 740x4314815227 0465458226 458585b83d581 ba64 483c 8756 8220388f0614

PERBANDINGAN: Perodua Bezza Advance vs Toyota Vios J

 

Dengan pelancaran Perodua Bezza baru, dengan jelas bahawa produk terbaru Perodua akan mampu mengambil alih kedudukan Myvi sebagai jenama terlaris dengan membawa ciri-ciri yang luar biasa, praktikal dan “value for money”.

Tetapi adakah ia menguasai pasaran? Adakah ia setanding dengan model yang kukuh keluaran Jepun seperti Toyota Vios sebagai contoh? Memandangkan segmen dan harga perbezaan, bagaimana harga  Bezza Advance dari segi ciri-ciri, praktikal dan “value for money”  untuk dibandingkan dengan Toyota vios varian-J? Adakah anda benar-benar mendapatkan nilai yang sama, mungkin lebih, kurang?

Fakta-fakta ini untuk mungkin akan dapat membantu pembaca mempertimbangkan dan membuat keputusan.

 

Enjin dan Prestasi

 

Walaupun Toyota Vios dilengkapi dengan enjin 1.5 liter iaitu kira-kira 200cc lebih berbanding dengan Bezza 1.3, persamaannya adalah bahawa kedua-duanya mempunyai “cam” berkembar. Tetapi perbezaanya adalah, enjin baru Bezza datang dengan mekanisme injap Dual VVT-I yang mempunyai masa berubah-ubah di kedua-dua masuk dan ekzos cam berbanding dengan Vios 'single VVT-i yang hanya beroperasi untuk salur masuk sahaja. Hasilnya, walaupun enjin Bezza yang lebih kecil, prestasi Bezza boleh dianggap tidak jauh berbeza daripada Vios, iaitu sedikit rendah berbanding vios.

Untuk kecekapan prestasi, walaupun penggunaan bahan api tidak hanya bergantung kepada enjin semata-mata tetapi terdapat pelbagai faktor lain sebagai penentu seperti berat kereta. Manakala, bercakap tentang berat badan, berat Bezza adalah hanya 930kg manakala berat Vios 1065kg.

 

Dalaman, Dimensi & Ciri-ciri Keselamatan

 

Walaupun kedua-dua kenderaan tersebut menyediakan ruang yang luas, walaubagaimanapun dibahagian luarnya, Bezza lebih tinggi iaitu dengan ketinggian 1510mm  berbanding Vios dengan ketinggian 1475mm, oleh itu ruang diantara bumbung dan kepala penumpang mempunyai ruang yang lebih.

Selain itu, kelebihan Bezza adalah apabila pemandu tidak dapat melihat bahagian hadapan kerana terlindung dengan dashboard, kerusi pemandu dapat diselaraskan ketinggiannya manakala tempat duduk pemandu Vios adalah tetap. Apabila bercakap tentang tempat duduk, satu lagi ciri yang ketara adalah tempat duduk belakang boleh dibaringkan untuk membolehkan ruang disambungkan ke bahagian bonet manakala vios tidak.

Dari segi keselamatan, kedua-duanya dilengkapi dengan dua beg udara dibahagian hadapan. Vios dilengkapi dengan struktur Kerangka menyerap hentakan sementara Bezza dengan Vehicle Stability Control (VSC), Traction Control (TRC),  Hill-Start Assist.

 

Bahagian Luaran & Chassis

 

Untuk bahagian luaranDi luar, Bezza dan Vios dilengkapi dengan lampu halogen dan lampu kabus (fog lamps). Walaubagaimanapun, Vios memiliki lampu kabus dibahagian belakang, manakala Bezza tidak memilikinya, akan tetapi, lampu belakang Bezza dilengkapi dengan lampu LED manakala Vios dengan lampu halogen. Dari segi struktur, Bezza mempunyai persamaan dengan Vios dimana masing-masing menggunakan penyerap hentakan jenis McPherson pada bahagian hadapan dan suspensi Torsion Beam pada bahagian belakang, akan tetapi Vios lebih baik kerana dilengkapi dengan bar penstabil.

 

Keselesaan & Ciri-ciri Lain

Kedua-dua kenderaan ini ini, iaitu Vios dan Bezza mementingkan aspek ini dimana kedua-dua kereta ini dilengkapi dengan Smart Entry, Push Start, Bukaan bonet menggunakan remote dan Power Windows Elektronik. Walaubagaimanapun Bezza dilengkapi dengan Kawalan Audio pada stering dan Auto Start System / Stop, manakala Vios tidak. Selain itu Bezza pula menawarkan kerusi kulit di bahagian dalamnya manakala Vios membuat kaitan dengan unit Fabric
Kapasiti Enjin 1.3-liter Dual VVT-i 1.5 liter VVTi


Dengan Power 94 hp 107 hp Tork 121 Nm @ 4,000rpm 141 Nm @ 4,200rpm  berserta Ciri-ciri Keselamatan Hill Start Assist, Kawalan Kestabilan Kenderaan , Kawalan Cengkaman , Brek Assist, Force Brek Elektronik Pengagihan Force Brek Elektronik Pengagihan , Bantuan Brek Harga untuk varian Vios 1.5 J bermula dari RM 81.880 berbanding  Perodua Bezza varian 1.3 Advance bermula dari RM 50.800 . Walaupun ramai yang berpendapat bahawa  harga  untuk kenderaan Jepun sepatutnya lebih mahal, tetapi dengan kos sara hidup yang tinggi , dengan perbezaan RM 30,000 diantara kedua-dua model tersebut amat penting untuk pelanggan melihat wang yang dibelanjakan berbaloi untuk produk yang ingin dibeli.

Kereta perodua,Perodua,Perodua,Produa,Harga kereta perodua,Harga kereta produa,Harga kereta produa,Trade in,POV,Kereta baru,Diskaun Perodua,Myvi,Axia,Alza,Perodua myvi,Perodua axia,Perodua alza,Diskaun Perodua,Perodua baru,Perodua selangor,Perodua Damansara,Perodua Damansara,Perodua putrajaaya,Perodua putrajaya,Perodua Lembah kelang,Pre-owned vehicle,Kereta murah,Kereta tempatan,Kereta nasional,Kereta kompak,Compact car,Proton.

Pembiayaan

   

Hubungi Saya

No. 6F,
Jalan Teknologi Sunsuria,
Kota Damansara PJU 5,
47810 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 012 - 310 5954

 

Facebook

 
Premium Joomla Templates