LETTER OF UNDERTAKING (L.O.U)

 

lou affinLOU copylou mbbLOU RHB copy

 

Dalam permohonan pinjamaan untuk pembiayaan kenderaan melalui bank, selalunya, pelanggan akan menghantar dokumen permohonan mereka terus kepada jurujual. Kemudian jurujual akan menyusun dokumen tersebut, dan akan mengisi borang permohonan pinjaman bagi pihak pelanggan. Setelah borang dan dokumen dihantar, bank akan memulakan proses menemuduga dan menyemak dokumen serta borang yang diserahkan. Melalui dokumen dan temujanji tersebut, bank akan dapat mengklasifikasikan pelanggan dan membuat penapisan kelayakan memohon. Untuk permohonan yang normal, ia akan mengambil masa 1-7 hari berkerja untuk mendapat keputusan. Jika ada terdapat masalah berkenaan dokumentasi, ia akan mengambil masa lebih lama.

Setelah mendapat kelulusan daripada bank, jurujual akan memaklumkan kepada pelanggan berkenaan status pinjaman pelanggan samada LULUS atau GAGAL atau LULUS BERSYARAT. Bagaimana jurujual mengetahui status pinjaman pelanggan? Selalunya melalui LOU (LETTER OF UNDERTAKING).

Apakah LOU?? Lou adalah surat kebenaran atau persetujuan daripada bank kepada permohonan yang dihantar. Selalunya didalam LOU ini akan terkandung ringkasan butiran perjanjian yang bakal di tanda tangani oleh pelanggan. Di dalam LOU akan di terangkan NAMA PEMOHON, MODEL KENDERAAN, HARGA KERETA, JUMLAH PINJAMAN DILULUSKAN, TEMPOH PINJAMAN,  INTEREST/FAEDAH (jika ada) dan juga SYARAT  KELULUSAN (jika ada). Dariapada LOU ini jurujual akan dapat menyemak samada jumlah pinjaman yang dipohon mengikut permohonan atau telah di kurangkan oleh BANK.

Gambar di atas adalah contoh LOU yang dikeluarkan oleh beberapa bank.

 

Kereta perodua,Perodua,Perodua,Produa,Harga kereta perodua,Harga kereta produa,Harga kereta produa,Trade in,POV,Kereta baru,Diskaun Perodua,Myvi,Axia,Alza,Perodua myvi,Perodua axia,Perodua alza,Diskaun Perodua,Perodua baru,Perodua selangor,Perodua Damansara,Perodua Damansara,Perodua putrajaaya,Perodua putrajaya,Perodua Lembah kelang,Pre-owned vehicle,Kereta murah,Kereta tempatan,Kereta nasional,Kereta kompak,Compact car,Proton.

Pembiayaan

   

Hubungi Saya

No. 6F,
Jalan Teknologi Sunsuria,
Kota Damansara PJU 5,
47810 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 012 - 310 5954

 

Facebook

 
Premium Joomla Templates