Kadar INTEREST/FAEDAH Bank Untuk Pinjaman Kenderaan

Dalam jual beli kenderaan, kita tidak lari daripada berurusan dengan pihak bank atau badan kewangan yang lain sebagai sumber kewangan untuk kita memiliki sebuah kenderaan. Apabila kita membuat pinjaman, maka kita akan dikenakan interest/faedah oleh pihak bank sebagai syarat pinjaman.

 1. Apakah itu interest/faedah?
 2. Interest adalah nilai keuntungan yang akan diperoleh melalui pinjaman kenderaan oleh pelanggan.
 3.  
 4. Berapakah Kadar Interest?
 5. Kadar interest adalah berubah-ubah dan tidak tetap untuk suatu tempoh tertentu. Kadar interest bank kereta tempatan ketika artikel ini di keluarkan adalah sekitar 2.89%-3.50% (18/9/2016) manakala untuk kadar interest badan kewangan lain adalah sekitar 3.90%-5.00%.
 6.  
 7. Jenis Interest
 8. FIXED RATE - Kadar interest yang tetap. Bermakna, apabila sesuatu permohonan mendapat kelulusan 3.35% untuk 9 tahun, bank akan menerima keuntungan 3.35% daripada jumlah keseluruhan pinjaman. 
 9.  
 10. B.L.R - Kadar interest yang berubah-berubah bergantung kepada ekonomi. Untuk pinjaman kenderaan, selalunya apabila kadar BLR naik, bayaran bulanan adalah kekal, akan tetapi, ia akan mempengaruhi bulan terakhir pinjaman.
 11.  
 12. Adakah Jurujual Boleh Mempengaruhi Kadar Interest?
 13. TIDAK. Terlalu banyak mitos mengatakan bahawa jurujual mendapat keuntungan daripada kadar interest. Jurujual sama sekali tidak menerima sebarang keuntungan daripada kadar rate yang diberikan oleh bank.
 14.  
 15. Apakah Faktor Yang Mempengaruhi Interest Rate?
 16. Di bawah adalah beberapa faktor yang akan mempengaruhi... Terdapat banyak lagi faktor yang lain yang ditetapkan oleh bank. Di bawah adalah sebahagian faktornya:
 17. 1) Umur peminjam
 18. 2) Gaji peminjam
 19. 3) Jawatan Peminjam
 20. 4) Majikan Peminjam
 21. 5) Jumlah Tahun yang di pinjam
 22. 6) Jumlah Pinjaman yang di pohon

 

focus interest rates

Kereta perodua,Perodua,Perodua,Produa,Harga kereta perodua,Harga kereta produa,Harga kereta produa,Trade in,POV,Kereta baru,Diskaun Perodua,Myvi,Axia,Alza,Perodua myvi,Perodua axia,Perodua alza,Diskaun Perodua,Perodua baru,Perodua selangor,Perodua Damansara,Perodua Damansara,Perodua putrajaaya,Perodua putrajaya,Perodua Lembah kelang,Pre-owned vehicle,Kereta murah,Kereta tempatan,Kereta nasional,Kereta kompak,Compact car,Proton.

Pembiayaan

   

Hubungi Saya

No. 6F,
Jalan Teknologi Sunsuria,
Kota Damansara PJU 5,
47810 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 012 - 310 5954

 

Facebook

 
Premium Joomla Templates